EPILEPSIA
Epilepsia on oire, jolla tarkoitetaan aivojen sähköisen toiminnan toistuvia muutoksia. Epilepsiakohtaus ilmenee poikkeavina tajunnan, liikesuoritusten, tuntoaistin ja käyttäytymisen häiriöinä. Epilepsiakohtauksen saamisherkkyys vaihtelee yksilöllisesti ja sen voi saada ilman altistavia tekijöitä.
Kohtausoireita ovat esimerkiksi tajunnanhäiriöt, kouristelu, aistihäiriöt tai käyttäytymisen häiriöt. Henkilö voi saada useitakin erityyppisiä kohtauksia.
Esimerkkejä kohtauksista käytännössä:
- Henkilöön ei saa kontaktia, vaikka hän näyttää muutoin olevan suhteellisen normaalin oloisessa tilassa.
- Henkilöllä saattaa esiintyä tuskaisuutta, jäykkyyttä ja vapinaa.
- Henkilö vääntelehtii rajusti, saattaa äännellä ja suusta voi tulla vaahtoa. Iho saattaa muuttua sinertäväksi, mikä johtuu hapenpuutteesta. Tällöin henkilölle voi antaa peräruiskelääkitystä (esimerkiksi Stesolid® / Diazepam®), jos lääkäri on niin määrännyt. Jos kohtaus uusiutuu tai ei mene ohi lääkityksestä huolimatta 5 minuutin kuluessa, on soitettava hälytyskeskukseen (112).
Huomioitavaa kohtauksen aikana (ensiaputoimenpiteet):
- Henkilön on annettava liikkua vapaasti kohtauksen aikana, vaikka liikehdintä ja ruumiin vääntyminen olisi voimakastakin. Liikkumisen aiheuttamat mahdolliset iskut päähän ja muuhun ruumiiseen on kuitenkin estettävä esimerkiksi laittamalla pehmusteita henkilön ympärille.
- Suuhun ei saisi laittaa mitään kohtauksen aikana, koska hapensaanti voi hankaloitua ja puremisrefleksi voi vaurioittaa hampaita ja esineitä suussa. Lisäksi puremisrefleksi voi aiheuttaa vaurioita auttajan sormille ja saattaa vaarantaa myös terveyden (veriteitse tarttuvat taudit).
- Kohtauksen saanut on usein väsynyt. Tällöin hänen on annettava vapaasti levätä ja nukkua. Kohtauksen jälkeen on myös syytä rauhoitella henkilöä esimerkiksi mukavia juttelemalla.
- Kouristusten vähentyessä henkilö tulisi kääntää kylkiasentoon, jotta hengitystiet pysyvät auki.
Lisätietoa:
www.epilepsia.fi